krem marchewkowy z kolendrą

składniki:

pęczek młodej marchewki (około 500g obranej)
2 nieduże cebulki
kosteczka masła (ok. 2 łyżek)
łyżka nasion kolendry (do kupienia w każdym większym markecie)
kilka ziarenek pieprzu, sól do smaku
pęczek świeżej kolendry
2 kostki rosołowe
1 litr wody (można później rozrzedzić zupę wodą, jeśli wyjdzie za gęsta)
łyżka śmietany do podania

przygotowanie:

cebulę przekroić na pół. następnie obrać ściągając skórę od gornej części. pokroić w grube plastry. wrzucić do garnka, dodać pokrojone w drobniejsze kawałki masło i umieścić na wolnym ogniu. poddusić kilka chwil do zeszklenia się cebulki. marchewkę umyć, obrać cienko ze skórki i posiekać w drobniejsze kawałki. następnie dodać do cebulki, przemieszać i podsmażyć kilka chwil. kostki rosołowe rozpuścić w litrze wody i dodać do naszych warzyw. doprowadzić do wrzenia i gotować do miękkości przez jakieś 20-30minut na wolnym ogniu. następnie w moździeżu roztłuc nasiona kolendry z czarnym pieprzem (można również kupić mielone nasiona, gdy nie posiadamy moździeża), a następnie dodać je do naszej zupy. w międzyczasie umyć listki kolendrę, posiekać niedbale i połowę dodać do zupy przed samym końcem gotowania. zmiksować w blenderze i dodać drugą połowę listków. podawać z kleksem kwaśnej śmietany i grzankami. smacznego!

3 Comments

  1. iniekcja budowlana
    January 16, 2014

    Imponująca stronka ! Pozdrawiam !

    Reply
  2. free and low cost advertising for a babysitting business
    January 21, 2014

    Super strona – Tak trzymaj ! 😉

    Reply
    • plejn.pl
      January 22, 2014

      dzięki! 🙂

      Reply

Leave a Reply