ananas z karmelem

składniki:

1 średni dojrzały ananas
1/2 kubka cukru
1/4 kubka tłustej śmietanki
1/4 kostki masła
kilka łyżek ciemnego rumu
1 łyżeczka przypraw korzennych
np. piernikowych (ważne, aby były bez mąki)

przygotowanie:

zaczynamy od obrania ananasa. w tym celu odcinamy pióropusz z góry oraz odkrawamy nasadę. stawiamy ananasa i przekrawamy go na pół, a następnie na ćwiartki i kolejno na ósemki. z tak przygotowanych kawałków wykrawamy twardy głąb ze środka oraz filetujemy je, nie odcinając całkowicie skóry. przyda się później do serwowania deseru. tak przygotowany owoc umieszczamy na rozgrzanym grillu i smażymy po kilka minut na gorącym grillu. po tym czasie przewracamy na drugi bok i smażymy dalej. gdy już zacznie lekko mięknąć to zdejmujemy go z ognia i układamy na talerzach lub deseczkach, a następnie przygotowujemy karmel. ja swój zrobiłem na tej samej patelni grillowej, ale szczerze mówiąc bardziej polecam wzięcie czystej patelni o średniej wielkości i bez wrębów w których finalnie utknął mi karmel. na patelnie wsypujemy cukier z przyprawą i podgrzewamy nie mieszając. pozwalamy mu się powoli rozpuścić i nabrać złotego koloru. następnie dodajemy kawałek masła i podlewamy całość rumem, delikatnie mieszamy i dolewamy śmietankę do uzyskania pożądanej konsystencji. polewamy karmelem ananasa, dekorujemy melisą lub miętą i podajemy. smacznego!

IMG_1681 IMG_1682 IMG_1691 IMG_1695 IMG_1698 IMG_1701 IMG_1702 IMG_1707 IMG_1709 IMG_1717 IMG_1724 IMG_1737 IMG_1744 IMG_1745 IMG_1749 IMG_1754 IMG_1756 IMG_1759 IMG_1765 IMG_1774 IMG_1782 IMG_1788

Leave a Reply