baba ghanoush – pasta z pieczonego bakłażana

składniki:

duży bakłażan
3 ząbki czosnku w łupinach
pół cytryny
2 łyżki tahini
(bądź 2 łyżki sezamu, z którego zrobimy pastę)
oliwa z oliwek
sól morska, pieprz
pieczywo

przygotowanie:

bakłażana umyć, a następnie przepołowić. ponakłuwać widelcem skórkę i położyć na blasze do pieczenia. dodać czosnek i całość wstawić do nagrzanego do 200C piekarnika. piec ok. 15 minut i następnie wyjąć czosnek. odstawić na bok, a bakłażana dopiekać kolejne 15-20 minut, aż stanie się miękki. wyjąć go z pieca i ostudzić. jeśli nie posiadamy gotowej pasty tahini wykonamy ja samodzielnie z sezamu. na patelnię wsypać suchy sezam i zrumieć uważając, aby go nie przypalić. następnie chwilkę ostudzić i wsypać do blendera. zmiksować na popiół, a następnie dolać kilka łyżek oliwy oraz włożyć nasz upieczony czosnek. wlać 2 łyżki soku z cytryny, a następnie dodać wybrany łyżką miąższ z upieczonego bakłażana. całość zmiksować na gładką pastę dodając oliwę z oliwek według uznania. podawać w miseczce polane oliwą oraz oprószone czerwoną suszoną papryką. idealne do pieczywa oraz pity. smacznego!

Leave a Reply