babka cytrynowa

składniki:

1 kubek mąki (150g)
0,5 kubka mąki ziemniaczanej (75g)
200g masła
4 jajka
180g cukru (szklanka z ikea po wrąbki)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 cytryny
1,5 kubka cukru pudru (ok. 200g)
1 łyżka masła

przygotowanie:

zaczynamy od utarcia jajek z cukrem. następnie przesiewamy mąki oraz proszek do pieczenia i dokładnie miksujemy. w tym czasie rozpuszczamy kostkę masła i dodajemy lekko przestudzoną do masy. parzymy sporą i soczystą cytrynę, ścieramy skórkę, a następnie wyciskamy sok. dodajemy do całości i dokładnie mieszamy. następnie smarujemy formę do babki lub podłużną, obsypujemy mąką lub bułką tartą i wylewamy naszą masę. wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180C przez ok. 40 minut, lub nawet do 50 minut jeśli mamy taką podłużną formę jak moja. wyjmujemy z piekarnika jak zobaczymy, że patyczek jest suchy i studzimy. kiedy babka już przestygnie przygotowujemy klasyczny lukier, bądź lekki krem cytrynowy, który dzisiaj chcę Wam zaproponować. w tym celu bierzemy ok. 200g cukru pudru (1,5 kubka) i miksujemy go dość dokładnie z dużą łyżką masła. najlepiej od razu wziąć nieco większe naczynie, inaczej wszystko wyląduje Wam na blacie tak jak u mnie na zdjęciach. następnie ocieramy skórkę z drugiej cytryny i dodajemy sok z połowy cytryny. dokładnie miksujemy i powstałym kremem smarujemy ciasto. można dodać odrobinę więcej soku, jeśli krem jest zbyt zwarty, ale należy uważać, gdyż może się dość łatwo zważyć. wtedy koniecznie trzeba dosypać więcej cukru pudru, który zabsorbuje nadmiar soku. smacznego!

IMG_7690 IMG_7703 IMG_7705 IMG_7717 IMG_7721 IMG_7729 IMG_7734 IMG_7763 IMG_7769 IMG_7778 IMG_7783 IMG_7799 IMG_7800 IMG_7738 IMG_7749 IMG_7753 IMG_7758 IMG_7805 IMG_7818 IMG_7828 IMG_7831 IMG_7839 IMG_7843 IMG_7858 IMG_7871 IMG_7880 IMG_7891 IMG_7903 IMG_7906 IMG_7922 IMG_7930 IMG_7940 IMG_7951 IMG_7968 IMG_7988

Leave a Reply