brokułowe fritters

składniki:
średniej wielkości świeży brokuł
30g tartego parmezanu (2 łyżki)
70g mąki (4 łyżki)
duże jajko
ząbek czosnku
szczypta płatków paprykowych
sól, pieprz
olej do smażenia
cytryna, kwaśna śmietana do podania

przygotowanie:
brokuła tniemy na mniejsze fragmenty. odcinamy różyczki, a następnie siekamy na kilkucentymetrowe kawałeczki. wstawiamy wodę i gotujemy brokuły przez 5-7 minut do miękkości. w międzyczasie siekamy czosnek i rozcieramy go wraz z solą i papryczkami. ścieramy na tarce około 2 łyżek sera, bądź bierzemy gotowy z torebki. ugotowane bokuły ocedzamy, a następnie lekko studzimy. rozdrabniamy delikatnie tłuczkiem do mięsa, bądź łyżką. w dyżej misce rozbełtujemy jajko, następnie dodajemy mąkę, ser, czosnek z przyprawami i mieszamy razem. powstanie zwartej konsystencji bryła do której dodajemy naszego brokuła. energicznym ruchem mieszamy wszystko razem. powinna powstać w miarę zwarta masa. rozgrzewamy olej na patelni i na garący olej kładziemy po łyżce masy. delikatnie rozpłaszczamy i smażymy z obydwu stron po kilka minut aż do zarumienienia. podajemy ze świeżymi ziołami, cytryną, bądź kwaśną śmietaną. smacznego!

Leave a Reply