brukselka zasmażana z boczkiem

składniki:

0,5 kg brukselki
100 g cienko pokrojonego wędzonego boczku
3-4 ząbki czosnku
kawałek twarde sera, np. pecorino
oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz

przygotowanie:

brukselkę oczyścić z zewnętrznych liści, jeśli są pożółkłe, bądź przywiędłe. obciąć końcówki, które czasami bywają przyschnięte. następnie warzywa opłukać i przeciąć wzdłuż głąba, aby się nie rozpadły. zagotować wodę i obgotować je przez kilka minut, wystarczy spokojnie około 5 minut. jeśli lubimy chrupiące można je tylko sparzyć. następnie przelewamy zimną wodą, aby zachować zielony kolor i obsmażamy boczek. kroimy drobno czosnek oraz plasterki boczki i razem obsmażamy chwilkę z kilkoma łyżkami oliwy. dodajemy świeżo mielony, bądź tłuczony czarny pieprz i sól, a także brukselkę. obsmażamy razem przez kilka chwil, aż każda kapustka pokryje się tłuszczem z boczku i delikatnie zrumieni. serwujemy ciepłe posypane startym serem. świetnie pasuje też jako danie boczne do głównego obiadu. smacznego!

Leave a Reply