bułeczki śniadaniowe

    składniki:

    2,25 kubka mąki, ok. 280g
    1/2 łyżki cukru
    1/2 łyżeczki soli
    1 łyżeczka drożdży instant
    (ok. 4g - pół paczki)
    1 łyżka masła, ok. 20-25g
    3/4 - 1 kubek ciepłego mleka
    sezam do posypania

    przygotowanie:

    zaczynamy od przygotowania rozczynu i uaktywnienia drożdży. wiele osób tego nie robi, ale powiem Wam szczerze, że według mnie ciasto rośnie wtedy dużo lepiej, a drożdże fajniej pracują! dlatego też podgrzewamy lekko mleko z masłem. dodajemy cukier oraz łyżkę mąki i wsypujemy drożdże, należy uważać, żeby mleko nie było zbyt gorące. mieszamy dokładnie i ostawiamy. jak się zacznie ładnie pienić to przelewamy wtedy do miski z mąką oraz solą i całość zarabiamy łyżką. jeśli jest za ścisłe to dolewamy jeszcze trochę mleka, do zbyt rzadkiego dosypujemy trochę mąki, ale nie należy z tym przesadzać. następnie wyjmujemy ciasto na blat i dokładnie wyrabiamy przez jakieś 10-15 minut, aż stanie się idealnie gładkie. takie ciasto wkładamy z powrotem do miski, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na jakieś 60-90 minut. po tym czasie ciasto wyjmujemy, powinno się przynajmniej podwoić i kroimy na ok. 6 równych kawałków. każdy rolujemy i formujemy w kształcie kuli, można nieco spłaszczyć. na wierzchu smarujemy oliwą lub rozpuszczonym masłem, posypujemy sezamem lub makiem i odstawiamy na kilka minut do wyrośnięcia. gdy bułeczki się powiększą wstawiamy je do piekarnika nagrzanego na jakieś przynajmniej 220C. to spora temperatura, ale ciasto drożdżowe będzie w niej najlepiej rosło. pieczemy ok. 5 minut aż ładnie wyrosną, a później można zmniejszyć temperaturę do 180C i podpiec kolejne 5-7 minut aż staną się złote. bułeczki wyjmujemy i studzimy przez przynajmniej 20-30 minut przed podaniem. smacznego!

    IMG_2428 IMG_2435 IMG_2440 IMG_2444 IMG_2453 IMG_2457 IMG_2464 IMG_2470 IMG_2472 IMG_2476 IMG_2482 IMG_2484 IMG_2597 IMG_2604 IMG_2609 IMG_2620 IMG_2641 IMG_2642 IMG_2656 IMG_2649

    Leave a Reply