bułeczki z rodzynkami

składniki:

260g mąki
40g masła
80ml ciepłej wody
120g rodzynek
2 łyżki cukru
1 płaska łyżka cynamonu
1 płaska łyżeczka soli
7g suszonych drożdży

przygotowanie:

zaczynamy od przesiania mąki do dużej miski. następni dodajemy pozostałe sypkie składniki, tj. cukier, sól, drożdże oraz cynamon. delikatnie mieszamy i dorzucamy rodzynki, masło oraz wlewamy wodę. zagniatamy drewnianą łyżką, a następnie przekładamy na czysty blat i zagniatamy ciasto rękami. gdy tylko uda się uformować z niego gładką kulę wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut. po tym czasie wyjmujemy ciasto na blat, rozciągamy i zagniatamy rękami, aż stanie się gładkie, jedwabiste i błyszczące. wtedy władamy je z powrotem do miseczki i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia. następnie wyjmujemy ciasto na deskę i kroimy nożem na 8 równych części. z każdej z nich formujemy kulę i układamy na pergaminie do pieczenia. odstawiamy w ciepłe miejsce na 40minut do 1godziny. pod koniec tego czasu włączamy piekarnik na 200C oraz rozbełtujemy jajko. smarujemy wierz bułeczek rozmąconym jajkiem i wkładamy je do pieca. pieczemy ok. 20 minut w temperaturze 190-200C. podajemy ciepłe, bądź już przestudzone z masłem lub innymi ulubionymi dodatkami. smacznego!

Leave a Reply