chutney z czerwonej cebuli

składniki:

4 średnie czerwone cebule
1/2 chilli
80g trzcinowego cukru
(ja akurat użyłem muscovado)
75ml octu balsamicznego
75ml octu winnego
(mniej więcej po 1/3 kubka)
sól, pieprz do smaku
2 łyżki oliwy

opcjonalnie kolendra

przygotowanie:

zaczynamy od obrania cebulek i pokrojenia ich w połówki, a następnie w talarki. ostrą papryczkę, myjemy i kroimy w drobną kosteczkę lub talarki. w garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i podsmażamy papryczkę, dodajemy jedynie tyle na ile chcemy, by konfitura była pikantna. ja użyłem połowy, można użyć więcej lub wcale, jeśli nie lubimy ostrych chutney'ów. następnie dodajemy cebulkę, mieszamy i podsmażamy aż nabierze lekko złotego koloru, ok. 15-20 minut. następnie zestawiamy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ocet winny i odrywamy całość od dna garnka. następnie dodajemy balsamico oraz cukier i całość podgrzewamy. zmniejszamy ogień do minimum i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 minut. gdy cebulka zmięknie, a płyn zacznie oblepiać łyżkę nasz chutney jest już gotowy. jeśli mamy akurat pod ręką warto posiekać odrobinę kolendry do środka, ale równie smacznego będzie bez żadnych dodatków. wekujemy i używamy w miarę potrzeb. konfitura w lodówce może postać kilka tygodni, ale uwierzcie mi, że jest tak smaczna, że na pewno szybko zniknie z lodówki. smacznego!

IMG_6704 IMG_6707 IMG_6710 IMG_6714 IMG_6721 IMG_6722 IMG_6729 IMG_6733 IMG_6737 IMG_6740 IMG_6746 IMG_6749 IMG_6754 IMG_6756 IMG_6762 IMG_6766 IMG_6769 IMG_6771 IMG_6780 IMG_6787 IMG_6798 IMG_6804 IMG_6808

Leave a Reply