ciasteczka czekoladowe

składniki:

1/2 kubka mąki (ok. 65g)
1/4 kubka kakao (ok. 60g)
4 łyżki masła (ok. 60g)
2/3 kubka brązowego cukru (ok.130g)
1 dużę jajko
tabliczka czekolady
4 łyżeczki sproszkowanego espresso
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżka mleka
cukier puder

przygotowanie:

zaczynamy od rozpuszczenia czekolady razem z mlekiem. możemy zrobić to w kąpieli wodnej, albo w mikrofalówce na bardzo małej mocy. wstawiamy naczynie z czekoladą i podgrzewamy przez kilka sekund co chwilę mieszając. czekolada dość szybko stanie się płynna i wtedy należy ją odstawić do przestudzenia. w tym czasie ucieramy w misce cukier brązowy z masłem, a następ dodajemy jajko i łączymy na w miarę gładką masę. do całości powoli dodajemy przestudzoną czekoladę i razem ucieramy. na koniec dodajemy pozostałe składniki sypkie, tj. mąkę, kakao, kawę, proszek do pieczenia oraz sól. można je uprzednio dokładnie wymieszać, lub wsypać od razu do naszej masy i dokładnie wyrobić. tak powstałe ciasto wkładamy do foliowego woreczka lub zawijamy w folię aluminiową. dokładnie rozpłaszczamy, a następnie umieszczamy w zamrażarce na przynajmniej 30 minut. gdy ciasto stanie się dość sztywne wyjmujemy je z folii i kroimy na mniejsze części. z każdej formujemy kuleczkę, rozpłaszczamy na kształt ciastka i zanurzamy w cukrze pudrze. robimy to dość obficie. tak zasypane ciastka układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na 12-14 minut do temperatury 200C. ważne jest, aby zachować dość spore odstępy między ciastkami, gdyż urosną nam one podczas pieczenia, popękają i staną się chrupiące z wierzchu zachowując miękkość w środku. podczas wyjmowania ich z pieca będą wciąż miękkie, aby zastygną po wystudzeniu. smacznego!

IMG_7673 IMG_7722 IMG_7686 IMG_7699 IMG_7702 IMG_7714 IMG_7725 IMG_7730 IMG_7733 IMG_7736 IMG_7743 IMG_7755 IMG_7758 IMG_7762 IMG_7763 IMG_7769 IMG_7774 IMG_7782 IMG_7785 IMG_7797

2 Comments

  1. Michał
    November 27, 2013

    Czym można zastąpić sproszkowane espresso? Zwykła kawa mielona przejdzie? Czy to będzie zbytnia profanacja? Jestem już w trakcie robienia ciastek i nie mam ochoty schodzić do sklepu. Ratuj!

    Reply
    • plejn.pl
      December 2, 2013

      ajajaj… spóźniłem się cały tydzień z odpowiedzią… spokojnie zwykła kawa wystarczy, trzeba ją tylko odkładnie rozetrzeć, np. łyżeczką na proszek…

      Reply

Leave a Reply