ciastka truskawkowe

składniki na około 20 sztuk:

280g mąki (ok. 12 łyżek)

200 g dojrzałych truskawek (bądź innych owoców sezonowych)

80g cukru (ok. 3,5 łyżek)

15g proszku do pieczenia (1 łyżka)

1/2 łyżeczk soli

85g zimnego masła (ok. 6 łyżek)

200g tłustej śmietanki (1 kubeczek)

przygotowanie:

mąkę przesiać do miski, dodać cukier, sól i proszek do pieczenia. masło posiekać nożem, bądź zmrozić mocno i zetrzeć na tarce na grubsze wiórki. dodać do mąki, a następnie wyrobić widelcem, bądź nożem. staramy się nie zagniatać ciasta zbyt dokładnie, a jedynie rozetrzeć masło z mąką. w międzyczasie płuczemy i osuszamy truskawki. odkrawamy zielone szypułki i kroimy w mniejsze cząstki. do mąki posiekanej z masłem dodajemy następnie śmietankę oraz truskawki. wszystko delikatnie mieszamy starając się nie porozgniatać truskawek. na stolnicę wysypujemy mąkę i wykładamy nasze ciasto. delikatnie oprószamy mąką z wierzchu i rozgniatamy palcami na placek o grubości 1,5-2cm. następnie filiżanką wycinamy ciastka i układamy na pergaminie do pieczenia. rozgrzewamy piekarnik do 200C i pieczemy nasze ciastka przed około 15minut, bądź do czasu aż się ładnie zrumienią. przed podaniem posypujemy je ewentualnie cukrem pudrem. smacznego!

 

Leave a Reply