ciasto na pizzę

składniki na podstawowe ciasto:
(ok. 3 porcji)

0,5 kg białej mąki pszennej
1/2 łyżeczki soli
30g świeżych drożdży (albo paczka 7g suszonych)
1/2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki oliwy z oliwek
325 ml ciepłej wody

przygotowanie:

w pierwszej kolejności przygotowujemy zaczyn z drożdży. do kubka z wodą dodajemy cukier, łyżkę mąki oraz oliwę z oliwek i drożdże. mieszamy dokładnie i odstawiamy w ciepłe miejsce. gdy rozczyn zacznie się pienić to znak, że drożdże są już mocno aktywne i można zabrać się za ciasto. do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól, a następnie na środek nasze drożdże. jeśli ciasto będziemy wyrabiali ręcznie to zaczynamy powoli do środka zagarniać mąkę i wyrabiać ciasto, aż stanie się lśniące i nie będzie się kleić do rąk. w razie potrzeby dosypujemy mąkę. wyrobione ciasto zagniatamy w kulę, oprószamy mąką i wkładamy do wysypanej mąką miski. zostawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę. po tym czasie mocno uderzamy ciasto pięścią i wygniatamy całe powietrze. takie ciasto dzielimy na 3 części i przygotowujemy pizzę. można je również przechowywać w lodówce przez kilka dni, a nawet zamrozić i wyjąć w razie potrzeby. smacznego!

Leave a Reply