ciasto z borówkami

składniki na ciasto:

1½ kubka mąki (225g)
125g zimnego masła
½ kubka cukru pudru (80g)
2-3 żółtka (zależnie od wielkości jaj)
opcjonalnie: łyżka zimnej wody

przygotowanie:

do miski wsypujemy mąkę oraz cukier puder. dodajemy masło i miksujemy na wolnych obrotach, aż stanie się delikatnie grudkowatą strukturą. następnie wbijamy żółtka jaj, uprzednio oddzielając je od białek. miksujemy całość i jeśli udaje się uformować kulę to zagniatamy ją i wkładamy do lodówki na jakąś godzinę do schłodzenia. jeśli ciasto jest zbyt suche można dodać łyżkę wody, ale nie powinno być takiej konieczności. następnie ciasto rozwałkowujemy i delikatnie wykładamy nim posmarowaną i posypaną mąką foremkę. moje ciasto niestety się lekko rozpadło, więc warto pomóc sobie palcami w jego dociśnięciu. następnie wkładamy papier do pieczenia na wierzch i wysypujemy groch, albo ryż. osobiście rzadko używam tej metody, ale tutaj jest wyjątkowo niezbędną. ciasta jak złapie temperatury to zaczyna spływać po foremce, a groch pozwoli je utrzymać przy foremce. wstawiamy do pieca nagrzanego do 200C i pieczemy przez 10 minut, następnie usuwamy groch i pozwalamy ciastu się zezłocić przez kolejne 10 minut w temperaturze 180C. gotowe ciasto wyjmujemy i studzimy, a w międzyczasie przygotowujemy krem.

składniki na krem:

500g serka mascarpone
skórka otarta z jednej cytryny
½ kubka cukru pudru (80g)
400-500g borówek, lub jagód
opcjonalnie cukier puder do posypania po wierzchu

przygotowanie kremu:

do miski wkładamy serek, wsypujemy cukier puder oraz dodajemy skórkę startą z wyparzonej uprzednio cytryny. miksujemy na wolnych obrotach przez 5-7 minut starając się wtłoczyć jak najwięcej powietrza. dzięki temu krem będzie puszysty i zlikwidujemy ciężkość serka. tak powstałą masę wykładamy na wystudzone ciasto. posypujemy po wierzchu grubą warstwą borówek i serwujemy! smacznego!

Leave a Reply