ciasto z jabłkami

    składniki:

    3 średnie czerwone jabłka
    1 czubata łyżeczka cynamonu
    200 g cukru + 3 łyżki
    1,5 kubka mąki (180 g)
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1/2 kubka oleju (125 ml)
    1/8 kubka soku pomarańczowego (kilka łyżek)
    cukier waniliowy
    2 jajka

    przygotowanie:

    zaczynamy od obrania jabłek, przekrojenia ich na pół, wydrążenia środków, a następnie posiekania ich na drobniejsze kawałki. całość wrzucamy do miseczki, posypujemy 3 łyżkami cukru oraz cynamonem i dokładnie mieszamy, odstawiamy na bok. kolejno w dużej misce mieszamy suche składniki, tj. mąkę, sól oraz proszek do pieczenia. następnie dodajemy cukier i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. dolewamy olej oraz sok pomarańczowy i dokładnie mieszamy. wbijamy jajka i miksujemy na jednolite ciasto. tortownicę o śr. 26 cm smarujemy masłem, a następnie wylewamy na nią ciasto. na wierzchu układamy jabłka i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180C aż patyczek włożony w ciasto będzie suchy przy sprawdzaniu. wyjmujemy ciasto, posypujemy cukrem pudrem i gotowe. smacznego!

    IMG_6909 IMG_6918 IMG_6932 IMG_6943 IMG_6952 IMG_6955 IMG_6960 IMG_6964 IMG_6971 IMG_6975 IMG_6979 IMG_6981 IMG_6985 IMG_6987 IMG_6992 IMG_6995 IMG_6997 IMG_7005 IMG_7007 IMG_7015 IMG_7017 IMG_7023 IMG_7033 IMG_7039

    Leave a Reply