szybkie ciasto z wiśniami

składniki na ciasto:

150g masła
210g mąki
pół łyżeczki soli
3-4 łyżki zimnej wody
1 białko jajka
1 łyżka śmietany
3 łyżki cukru
3/4 kubka płatków migdałowych

przygotowanie:

w misce lub blenderze umieszczamy mąkę, masło oraz sól. miksujemy najlepiej pulsacyjnie aż do momentu powstania grudek masła i mąki. wtedy dolewamy wodę i mieszamy do połączeni się składników. następnie przekładamy do pojemnika lub folii i chłodzimy przez godzinę. następnie przekładamy do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia i równomiernie rozkładamy. w miseczce ubijamy białko jajka z łyżką cukru, następnie dodajemy łyżkę śmietany i tak powstała masą polewamy ciasto. następnie posypujemy migdałami i pozostałym cukrem. wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200C. po wyjęciu schładzamy aż będzie całkowicie zimne.

przygotowanie wierzchu:

opakowanie sera ricotta
1 łyżka śmietanki
500g wiśni, lub czereśni
30ml likieru amaretto lub rumu
3 łyżki cukru
1 cytryna

przygotowanie:

zaczynamy od wiśni, które nożykiem wypestkowujemy, a następnie odlewamy nadmiar powstałego soku. przekładamy do miseczki i dolewamy likier, zasypujemy cukrem oraz ścieramy skórkę z cytryny. delikatnie mieszamy i odstawiamy na ok. godzinę do maceracji. gdy ciasto wystygnie rozkładamy na wierzchu ser ricotta połączony z łyżką śmietanki. na wierzch dodajemy osączone wiśnie. smacznego!

Leave a Reply