curry z dynią

składniki:

podwójna pierś z kurczaka
pół dyni Hokkaido (ok. 600g)
2 szalotki
2-3 ząbki czosnku
puszka mleczka kokosowego
2 łyżki przyprawy curry (lub ulubionej masala)
kilka listków szałwii
sól, pieprz, oliwa
kubek ryżu jaśminowego

przygotowanie:

zaczynamy od oczyszczenia czosnku oraz szalotek. całość siekamy dość drobno, ważne jest, żeby szalotki się później rozpadły w trakcie duszenia. podlewamy oliwą i dodajemy połowę curry. zaczynamy smażyć na niedużym ogniu, a później po zeszkleniu podlewamy odrobiną wody. dzięki temu cebulka szybciej zmięknie i się łatwiej rozpadnie. w tym czasie oczyszczamy dynię i kroimy w kostkę. dodajemy do cebulki z czosnkiem i mieszamy delikatnie. podlewamy wodą i przykrywamy. dusimy ok. 10 minut, dynia powinna ładnie zmięknąć i częściowo się rozpaść. w czasie duszenia dyni oczyszczamy kurczaka z błonek i kroimy w kawałeczki. wrzucamy na patelnię, podlewamy oliwą i dodajemy pozostałą łyżkę przyprawy curry. całość chwilkę podsmażamy, aby kurczak stał się lekko złoty, ale staramy się nie przesadzić z jego smażeniem. dodajemy następnie do dyni, polewamy mleczkiem kokosowym i podgrzewamy bardzo delikatnie mieszając. doprawiamy solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną soku z limonki. siekamy szałwię i dodajemy do całości. podajemy sos z wcześniej ugotowany ryżem jaśminowym. smacznego!

IMG_5851 IMG_5865 IMG_5870 IMG_5878 IMG_5881 IMG_5885 IMG_5888 IMG_5910 IMG_5894 IMG_5905 IMG_5907 IMG_5917 IMG_5947 IMG_5921 IMG_5925 IMG_5930 IMG_5941 IMG_5953 IMG_5955 IMG_5958 IMG_5968 IMG_5973 IMG_5990 IMG_5999

Leave a Reply