cytrynowy kurczak

składniki:

podwójna pierś z kurczaka
2 cytryny
gałązka rozmarynu
5 ząbków czosnku
oliwa z oliwek
sól, pieprz

do sosu:

ew. kieliszek białego wina
śmietanka 18%

przygotowanie:

zaczynamy od obrania czosnku. następnie kroimy go w połówki i wrzucamy do dużego garnka, bądź patelni razem z oliwą z oliwek. dodajemy gałązki rozmarynu i stawiamy na średni ogień. podgrzewamy, aby wydobyć wszystkie smaki z czosnku i rozmarynu. w tym czasie oczyszczamy kurczaka z błonek i kroimy go w spore kawałki. dodajemy następnie do garnka i całość smażymy na sporym ogniu. w tym czasie parzymy cytryny we wrzątku i ścieramy drobno skórkę z jednej cytryny, a z drugiej robimy większe zesty. jeśli nie mamy jak ich zrobić to możemy zetrzeć całość skórki. dodajemy skórkę do kurczaka i wyciskamy sok z jednej cytryny. dość porządnie solimy i mielimy pieprz. tak doprawionego kurczaka smażymy chwilę do wyparowania soku z cytryny i ewentualnie dodajemy białe wino oraz śmietankę dla gęstego i kremowego sosu. całość chwilę dusimy i dodajemy pozostałą cytrynę pokrojoną w ćwiartki oraz zesty. odparowujemy delikatnie płyny i podajemy np. z ryżem. smacznego!

IMG_9371 IMG_9379 IMG_9383 IMG_9387 IMG_9400 IMG_9404 IMG_9409 IMG_9414 IMG_9424 IMG_9426 IMG_9452 IMG_9474 IMG_9443 IMG_9455 IMG_9461 IMG_9465 IMG_9468 IMG_9479 IMG_9482 IMG_9490 IMG_9497 IMG_9498 IMG_9513

Leave a Reply