czarne spaghetti z oliwkowym pesto

250g świeżego makaronu z sepią, np. od CiaoBella
kubek oliwek kalamata, bądź innych dowolnych
garść orzechów włoskich
1 ząbek czosnku
2 łyżki tartego parmezanu
1/4 kubka oliwy z oliwek
kilka gałązek pietruszki
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz do smaku

przygotowanie:

zaczynamy od przygotowania oliwkowego pesto. jeśli oliwki mają pestko to należy je wykroić i dodać do blendera. następnie dosypać orzechy oraz dodać obrany ząbek czosnku. polać łyżką soku z cytryny oraz dodać opłukaną natkę pietruszki, bez twardych gałązek. całość pulsacyjnie zmiksować w blenderze, zachowując strukturę, unikamy przygotowania idealnej papki. następnie dosypujemy ser, dolewamy oliwę oraz przyprawiamy solą i pieprzem. nie należy przesadzać z solą, gdyż oliwki oraz ser są same w sobie zazwyczaj bardzo słone i można w ogóle pominąć dodawanie soli. następnie całość ponownie blendujemy i odstawiamy na bok. taka ilość pesto wystarcyz na 500g makaronu, jakies 4-5 porcji, więc jeśli używamy tylko połowy to warto pozostałą część włożyć do słoiczka i na wierzchu zalać odrobiną oliwy. idealnie nadaje się do pieczywa i można spokojnie przechowywać w lodówce przez kilka dni. w dużym garnku gotujemy wodę na makaron, solimy wodę i do wrzątku dodajemy makaron. całość gotujemy al dente przez jakieś 3-4 minuty, a po tym czasie odlewamy wodę i dodajemy naszą tapenadę. dokładnie mieszamy i podajemy na talerzach. dekorujemy natką, serem i kilkoma kroplami oliwy. smacznego!

IMG_6397 IMG_6422 IMG_6429 IMG_6438 IMG_6440 IMG_6446 IMG_6449 IMG_6455 IMG_6464 IMG_6466 IMG_6471 IMG_6480 IMG_6482 IMG_6507

Leave a Reply