domowe chlebki naan

składniki:

2 kubki mąki (ok. 250g)
kubek ciepłego mleka
1/2 kubka greckiego jogurtu (ok. 120g)
1/2 łyżki cukru
1/2 łyżeczka soli
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
4-5g świeżych drożdży (albo pół łyżeczki suchych)
2-3 łyżki masła

przygotowanie:

zaczynamy do przygotowania rozczynu z drożdżami. w tym celu do ciepłego mleka dodajemy cukier, drożdże oraz łyżkę mąki. dokładnie mieszamy i odstawiamy na jakieś 10 minut. gdy całość zacznie się pienić przystępujemy do dalszych pracy. w dużej misce mieszamy suche składniki, tj. mąkę, proszek do pieczenia, sodą oraz sól. dodajemy nasz zaczyna drożdżowy oraz jogurt. dokładnie mieszamy najlepiej drewnianą łyżką starając się od razu wyrobić ciasto, powinno być gładkie i dość miękkie. następnie podsypujemy delikatnie mąką i formujemy kulę. przykrywamy lnianą ściereczkę i zostawiamy w ciepłym cichym miejscu do wyrośnięcia na ok. 1h. po tym czasie uderzamy w nie pięścią, wyjmujemy je z miski i dzielimy na 4 części. każdą lekko podsypujemy mąką, rozwałkowujemy, a następnie smarujemy z jednej strony uprzednio rozpuszczonym masłem. rozgrzewamy patelnię i na niej umieszczamy pierwszy placek posmarowaną stroną do dołu. przykrywamy pokrywką i smażymy ok. 1-2 minut. przed odwróceniem smarujemy masłem drugą stronę i podsmażamy kolejną 1-2 minuty. podajemy z gęstymi sosami, najlepiej indyjskimi! smacznego!

IMG_7975 IMG_7979 IMG_7983 IMG_7987 IMG_7990 IMG_7995 IMG_7997 IMG_8003 IMG_8005 IMG_8010 IMG_8016 IMG_8025 IMG_8030 IMG_8047

Leave a Reply