duszone pory

składniki:

4 średniej wielkości pory
2 łyżki masła
2-3 łyżki oliwy z oliwek
1 szklanka białego wina
opcjonalnie dodatkowo zimna woda
mieszanka serów
(ja użyłem camembert oraz 40g parmezanu, można dodać jeszcze np. ulubiony ser blue)
kilka gałązek młodego tymianku
sól, świeżo mielony pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od oczyszczenia porów, zdejmujemy przynajmniej jednego zewnętrznego liścia, jeśli por jest przywiędnięty czasem warto zdjęć jednego więcej, aż dostaniemy się do jasnej, soczystej części warzywa. odcinamy końcówki i dokładnie myjemy nasze pory. jest to niestety dość problematyczne warzywo, bo często brud ukrywa się między liśćmi. jeśli widzimy, że jest dość czysty to warto go jedynie mocno wypłukać i mieć nadzieje, że będzie czysty w środku. jeśli widzimy brud - koniecznie trzeba pory rozciąć wzdłuż i delikatnie wypłukać między liśćmi. tak przygotowane pory tniemy w kawałki długości kilkunastu centymetrów, aby pasowały nam do foremki do zapiekania. zazwyczaj odcinamy twardszą zieloną część pora i pozostałość kroimy na dwie części. na patelni roztapiamy masło z oliwą i dodajemy nasze pory. smażymy kilka chwil, aż się lekko zrumienią starając się ich nie przypalić. odwracamy i podsmażamy z drugiej strony. następnie dolewamy wino oraz odrobinę wody, aby przykryła pory i doprowadzamy do wrzenia. kolejno ogień zmniejszamy na prawie minimalny i pozwalamy się porom dusić przez jakieś 20 minut. warto je w tym czasie obrócić, gdy powoli płyn zacznie wyparowywać. następnie przekładamy je do żaroodpornej foremki, doprawiamy odrobiną pieprzu, i posypujemy pociętym tymiankiem. na wierzch dodajemy porwany ser oraz tarty parmezan, bądź inny ulubiony żółty, twardy ser. zapiekamy ok. 10 minut pod górną grzałką w 180C - głównie chodzi nam o to, aby rozpuścić ser i pozwolić mu delikatnie wniknąć w strukturę porów. podajemy jeszcze gorące z bagietką, masłem i białym winem. smacznego!

IMG_1302 IMG_1307 IMG_1312 IMG_1316 IMG_1321 IMG_1327 IMG_1333 IMG_1335 IMG_1338 IMG_1343 IMG_1351 IMG_1358 IMG_1364 IMG_1374 IMG_1375 IMG_1383 IMG_1385 IMG_1395 IMG_1399

Leave a Reply