faszerowane kwiaty cukinii

składniki na 2 porcje:

4 duże kwiaty cukinii
125g sera ricotta
kilka gałązek mięty
skórka otarta z cytryny
sól, pieprz

przygotowanie:

cukinię delikatnie myjemy w zimnej wodzie, a następnie lekko osuszamy przez ściereczkę starając się nie połamać kwiatów. mięte myjemy i siekamy dość drobno, ścieramy skórkę z wyszorowanej uprzednio cytryny, dobrze też ją jest wyparzyć przez kilka chwil we wrzątku. następnie wszystko dodajemy do sera, doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy dokładnie. z kwiatów należy delikatnie wyrwać słupek z pręcikami, inaczej stanie się on gorzki w posmaku. następnie każdy kielich kwiatowy napełniamy dwiema łyżeczkami naszego serka i odkładamy na bok. przygotowujemy ciasto do smażenia.

składniki na lekką tempurę:

100g mąki kukurydzianej
200ml wody
1 jajko

przygotowanie:

do mąki wbijamy jajko i dolewamy wodę, dokładnie mieszamy i ciasto jest gotowe. powinno być dość rzadkie, ale uważajmy, aby nie stało się zbyt wodniste. inaczej wszystko spłynie z naszych kwiatów. w takim cieście zanurzamy dokładnie każdy kwiat i wrzucamy do głębokiego oleju, który uprzednio musimy dość mocno rozgrzać. smażymy po kilkadziesiąt sekund z każdej strony, aż ciasto się delikatnie zezłoci, a cukinia zmięknie. osuszamy przez chwilkę na papierowych ręcznikach i podajemy. smacznego!

Leave a Reply