foccacia z oliwkami

składniki:

450g mąki (3,5 kubka)
375ml ciepłej wody (1,5 kubka)
30g świeżych drożdży
1łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżki grubej soli, najlepiej w płatkach
kilka gałązek rozmarynku
3-4 łyżki oliwy
garść czarnych oliwek, ok. 75g

przygotowanie:

zaczynamy od przygotowania rozczynu. w tym celu w mniejsze miseczce mieszamy łyżkę mąki z łyżeczka cukru, drożdżami oraz połową wody. odstawiamy na 10-15 minut, a kiedy rozczyn się mocno spieni wlewamy mieszaninę do mąki, dodajemy większość wodę, sól oraz łyżkę oliwy i zagniatamy. jeśli jest zbyt wilgotne warto podsypać odrobiną mąki w trakcie wyrabiania i stopniowo dolewać pozostałą wodę. wyrabiamy ręcznie, bądź rózgami miksera przez 10-15 minut aż ciasto stanie się gładkie i lśniące i nie będzie się kleić do rąk. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na jakąś godzinę, półtorej w ciepłe miejsce. następnie ciasto wyjąć z miseczki, chwilę powyrabiać i rozłożyć palcami po formie. można odstawić na dodatkowe 20 minut, bądź od razu na wierzchu ułożyć oliwki i rozmaryn. następnie skropić kilkami chlustami oliwy oraz posypać solą. wkładać do nagrzanego do 220C pieca i piec przez ok.20-30 minut, aż stanie się złociste. idealne do białego wina. smacznego!

Leave a Reply