frittata ze szparagami

składniki:

4 duże jajka
6 dorodnych szparagów
garść mięty
2 łyżki śmietankowego serka (typu Philadelphia)
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz

przygotowanie:

frittata to nic innego jak omlet, więc jej przygotowanie jest bardzo proste i łatwe. zaczniemy jednak od szparagów z którymi zejdzie się chwilkę dłużej. najpierw odłamujemy końcówki trzymając szaragi w palcach i delikatnie odłamując dolną cześć. młode zielone szparagi mają bardzo mało zgrubiałej części, więc czasami nawet nie ma sensu ich łamać jeśli nie chcą pęknąć u nasady. następnie obieraczką do warzyw ścinamy delikatnie wierzchnią warstwę skórki i blanszujemy przez ok. minutę w gorącej wodzie. następnie przekładamy do bardzo zimnej wody dla zachowania ładnego zielonego koloru. szparagi wyjmujemy osuszamy i układamy na rozgrzanym grillu. skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z dwóch stron po ok. 2 minuty zachowując szparagi wciąż lekko chrupiące. następnie wbijamy po dwa jajka na porcję do miseczek. roztrzepujemy jajka, a w międzyczasie siekamy drobniutko miętę i dodajemy do miseczek. doprawiamy solą i pieprzem. następnie na małej patelni rozgrzewamy pół łyżki masła z odrobiną oliwy z oliwek. podrzewamy i na gorący tłuszcz wylewamy jajka. mieszamy energicznie drewnianą łyżką przez sekundę i zostawiamy do podsmażenia. po ok. minucie wrzucamy złamane na mniejsze fragmenty szparagi oraz dodajemy serek. wszystko smażymy na dość dużym ogniu, aby jajka ładnie urosły. wyjmujemy jak tylko jajka się równo zetną, a frittata urośnie. smacznego!



Leave a Reply