fusion spaghetti z orientalnym łososiem

składniki:

filet z łososia, ok. 300g
200g makaronu spaghetti Omnomnom
(pół paczki)
1-2 kapusty pak choy
2 dymki
1 limonka
pęczek kolendry
2-3 ząbki czosnku
5cm imbiru
1 ostra papryczka
4 łyżki sosu teriyaki
2 łyżki ciemnego sosu sosjowego
1 łyżeczka miodu
oliwa do smażenia

przygotowanie:

zaczynamy od opłukania w zimnej wodzie i oczyszczenia z pozostałych ewentualnie ości łososia. następnie suszymy go dokładnie w ręczniku papierowym i marynujemy w sosie teriayki z dodatkiem sosu sojowego. ostawiamy na jakieś przynajmniej 10-15 minut, a najlepiej kilka godzin w lodówce. następnie wkładamy na rozgrzaną oliwę skórą do dołu i smażymy. kiedy łosoś do połowy zmieni kolor przewracamy go na drugą stronę i dosmażamy kilka minut starając się go nie wysuszyć. następnie wyjmujemy i odstawiamy w ciepłe miejsce, można go zawinąć w folię aluminiową, aby nie wystygł. w tym czasie przygotowujmy przyprawy i warzywa. czosnek oraz imbir obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki, dodajemy do tego posiekaną ostrą papryczkę. całość przekładamy do pozostałego sosu z marynowania łososia, dodajemy również miód i posiekany szczypiorek z dymki. delikatnie mieszamy i dodajemy na patelnię po smażeniu łososia. siekamy pak choy oraz dymkę, dodajemy na patelnię i dalej chwilę podsmażamy aż zmięknie. gotujemy makaron Omnomnom zgodnie z instrukcją na opakowaniu i następnie wrzucamy na patelnię z warzywami i sosem. dokładnie mieszamy, dodajemy posiekaną kolendrę, kruszymy w palcach kawałki łososia i podajemy z dodatkową porcją kolendry i posypane sezamem. smacznego!

IMG_2158

IMG_2159

IMG_2162

IMG_2166

IMG_2178

IMG_2184

IMG_2222

IMG_2192

IMG_2197

IMG_2201

IMG_2204

IMG_2212

IMG_2209

IMG_2217

IMG_2219

IMG_2220

IMG_2232

IMG_2239

IMG_2242

IMG_2244

IMG_2171

IMG_2254

IMG_2259

IMG_2253

IMG_2262

IMG_2266

IMG_2276

IMG_2279

Leave a Reply