grillowana kukurydza

składniki:

2 kolby kukurydzy w łupinach
2 łyżki (kostkeczki) masła
kilka gałązek natki pietruszki
sól, pieprz

opcjonalnie 2 łyżki tartego parmezanu

przygotowanie:

kukurydzę obedrzeć z łupin. oczyścić z włosków oraz odciąć gorną część, która szybko wysycha. kupując kukurydzę warto zwrocić uwagę, aby była ona świeża, a wszstkie nasionka jędrne i soczyste. niestety producenci często zaklejają górną część, która najszybciej wysycha i ciężko zauważyć wyschnięte fragmenty. najprościej będzie je zwyczajnie odciąć, a pozostałe będą wciąż smaczne po ugotowaniu. w dużym garnku wstawiamy wodę i gotujemy naszą kukurydzę z odrobiną soli przez około 10 minut. nasępnie osączamy ją i przygotowujemy nasz pastę. pietruszkę myjemy, a następnie bardzo drobno ją siekamy. ścieramy parmezan na drobnej tarce i łączymy łyżkę sera z masłem oraz posiekaną pietruszką, solą i pieprzem. połowę tak przygotowanego masła wcieramy w kukurydzę, a następnie umieszamy na rozgrzanej patelni grillowej, bądź klasycznym grillu. pieczemy z obydwu stron przez jakies 5-10 minut, aż kukurydza nabierze ładnych kolorów. następnie wcieramy pozostałe masło w upieczoną kukurydzę, posypujemy pozostałym parmezanem i podajemy z głównym daniem. równie pyszne jest jako przekąska, a naswet może stanowić samodzielne danie. smacznego!

Leave a Reply