grzanki z grzybami

składniki:

kilka podgrzybków, bądź innych dowolnych grzybów leśnych
mała cebulka
2 ząbki czosnku
gałązka rozmarynu
łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, czarny pieprz
2 jajka
łyżeczka soli
2 łyżki octu
grzanki do podania

przygotowanie:

zaczynamy od oczyszczenia cebuli oraz czosnku. obraną cebulkę kroimy w półtalarki, a następnie czosnek w plastry. wrzucamy na patelnię, dodajemy łyżkę masła oraz chlust oliwy z oliwek. chwilkę przesmażamy, a następnie dodajemy rozmaryn i całość doprawiamy odrobiną soli i pieprzu. następnie dokładnie oczyszczamy grzyby i kroimy je w plastry. dodajemy do całości na patelnie i dokładnie przesmażamy. smażymy na dużym ogniu aż grzyby się zezłocą i zmiękną na patelni. odstawiamy na bok, a w międzyczasie przygotowujemy pieczywo i jajka. kromki chleba tostujemy lub grillujemy, a na jajka gotujemy wodę w sporym garnku. dodajemy sól oraz ocet i rozbijamy jako w małej szklaneczce. jak tylko woda się zagotuje to łyżką robimy mały wir pośrodku i w niego wlewamy jajko wolnym ruchem. bardzo ważne, aby przy rozbijaniu jajka nie uszkodzić powłoki żółtka, ani białka. jajo gotujemy przez 2-3 minuty aż dokładnie zetnie się jego zewnętrzna część. następnie bardzo szybko i sprawnie należy nałożyć grzyby na grzanki delikatnie posmarowane masłem, a na wierzchu układamy nasze jajko. żółtko powinno być płynne i stworzyć z grzybami delikatny sos. smacznego!

IMG_5775 IMG_5782 IMG_5786 IMG_5795 IMG_5799 IMG_5807 IMG_5817 IMG_5823 IMG_5831 IMG_5841 IMG_5843 IMG_5851 IMG_5866 IMG_5894

Leave a Reply