guacamole

składniki:

3 dojrzałe awokado (zielone, bądź fioletowe)
1 nieduża czerwona cebula
limonka
pół pęczka kolendry
sól, pieprz świeżo mielony
tortilla, bądź nachosy do podania

przygotowanie:

zaczynamy od przepołowienia cebuli i odcięcia górnej końcówki. następnie obieramy ją z wierzchniej skóry i nacinamy w kilkumilimetrowych odstępach trzymając całość razem. następnie siekamy w drobną kosteczkę i ewentualnie jeszcze szatkujemy na koniec do uzyskania drobniutkiej kosteczki. staramy się jednak nie dopuścić do rozgniatania cebulki. wszystko przesypujemy do miseczki i zabieramy się do awokado. jak poznać, że jest dojrzałe? przede wszystkim górna część - pozostałość po gałązce powinna łatwo dać się usunąć i trzymając owoc można poczuć delikatnie miękki miąższ, który stawia mniejszy nacisk przy dotyku. przekrawamy awokado na pół, wyjmujemy pestkę przez nacięcie jej nożem z dużą siłą, a następnie wyjmujemy miąższ dużą łyżką stołową. dodajemy do miseczki z cebulką i przekrawamy limonkę. dodajemy sok przynajmniej z połowy. następnie doprawiamy solą i pieprzem. wszystko rozgniatamy widelcem i łączymy w jednolitą masę pozostawiając pewne fragmenty awokado dla lepszego smaku, pasta nie musi być idealnie gładka, nawet lepiej jeśli pozostanie pewna struktura. na koniec siekamy kolendrę i łączymy razem z pastą. na patelni grillowej podsmażamy gotowe tortille, lub wykładamy naczosy. najlepsze do wieczornych przekąsek, ale też idealne do kanapek, czy tostów. smacznego!

Leave a Reply