irlandzkie pancakes

składniki:

2 kubki mąki
1,5 kubka maślanki
1 łyżka cukru
1 łyżka masła
1 jajko
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki proszku dopieczenia
olej do smażenia
miód, extra masło, borówki do serwowania

przygotowanie:

zaczynamy od zmieszania sypkich składników jednej misce oraz maślanki z jajkiem w drugiej. następnie rozpuszczamy masło i lekko je podsmażamy, uważając, żeby się nie spaliło. ja muszę się przyznać, że lekko przesadziłem ze swoim, dlatego lepiej jest dodać lekko brązowe, niż spalone. dodajemy je do maślanki z jajkiem, mieszamy, a następnie przelewamy do sypkich składników, łyżką łączymy na ciasto, powinno być znacznie bardziej zwarte niż na normalne naleśniki, ale jeśli uważamy, że jest zbyt gęsto można dodać jeszcze pół kubka maślanki. następnie na patelni rozgrzewamy olej, pomimo tego, że wiele przepisów mówi o maśle, to nie polecam go z prostego powodu... spalicie najprawdopodobniej połowę pancakes'ów i nadymicie sobie w domu. zdecydowanie lepiej użyć oleju rzepakowego! pancakes'y smażymy z każdej strony po jakieś 3-4 minuty, aż nabiorą złotego koloru i lekko urosną. najlepiej robić to w dość głębokim tłuszczu, wspaniale wtedy rosną. osączamy na papierowych ręcznikach, układamy w stosik, dodajemy extra kosteczkę masła i dodajemy ulubione dodatki. u mnie akurat pojawił się miód oraz borówki. smacznego!

IMG_6822 IMG_6831 IMG_6838 IMG_6846 IMG_6847 IMG_6848 IMG_6850 IMG_6863 IMG_6871 IMG_6881 IMG_6879 IMG_6899

Leave a Reply