jabłecznik

składniki na ciasto:

200g kostka masła
300g mąki
łyżeczka cukru
łyżeczka soli
4-6 łyżek zimnej wody

składniki nadzienia:

7-8 średniej wielkości jabłek
1/2 kubka cukru
1/3 kubka mąki (2-3 łyżki)
1 łyżeczka cynamonu lub przypraw korzennych

przygotowanie:

zaczynamy od zagniecenia lub wyrobienia mikserem ciasta. w tym celu masło w temperaturze pokojowej rozcieramy z mąką oraz cukrem i solą. jeśli tworzą się grudki to dodajemy odrobinę wody stopniową ją dozując aż do wyrobienia ciasta. następnie zawijamy je w folie i chłodzimy w lodówce. w tym czasie obieramy jabłka, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy je w ćwiartki, a następnie w plasterki. wrzucamy do miski i mieszamy dokładnie z cukrem, mąką i mieszanką przypraw. ciasto po wyjęciu z lodówki dzielimy miej więcej na 4 części. z czego trzy części rozkładamy na dno foremki, a czwartą pozostawiamy na wierzch. jabłka wykładamy na ciasto, a pozostałą część wałkujemy dość cienko i wykrawamy paski. z nich układamy krajankę na wierzchu i wkładamy do nagrzanego piekarnika. pieczemy ok. 1h w temperaturze 180 stopni. warto zacząć od pieczenia na początku bliżej dolnej grzałki, aby ciasto nie stało się zakalcem przez spływające soki. smacznego!

IMG_5723 IMG_5729 IMG_5730 IMG_5741 IMG_5746 IMG_5752 IMG_5753 IMG_5765 IMG_5771 IMG_5777 IMG_5778 IMG_5786 IMG_5787 IMG_5796 IMG_5798 IMG_5804 IMG_5806 IMG_5812 IMG_5818 IMG_5823 IMG_5845

Leave a Reply