jesienne ratatouille

składniki:

3-4 różnokolorowe papryki
1 średni bakłażan
1 średnia cukinia
1 duża cebula
1 mała główka czosnku (lub pół dużej)
listek laurowy
kilka gałązek tymianku (najlepiej takiego lekko zdrewniałego już)
1 puszka pomidorów krojonych
sól, pieprz czarny
1 łyżka octu balsamicznego

przygotowanie:

zaczynamy od obrania cebuli oraz czosnku. cebulkę kroimy na ósemki, a kolejno na połówki, tak aby uzyskać dość duże kawałki. wrzucamy całość najlepiej do żeliwnego garnka, dodajemy oliwę i podgrzewamy. następnie czosnek kroimy w połówki i dokładamy do całości. dodajemy też liść laurowy oraz tymianek. następnie całość podsmażamy aż nabierze lekko złocistego koloru. w tym czasie myjemy dokładnie pozostałe warzywa i zaczynamy od oczyszczenia papryk. kroimy je w dowolnej wielkości kawałki i dorzucamy do cebulki. podsmażamy ok. 3 minut aż lekko zmięknie. w tym czasie kroimy w grubą kostkę cukinię oraz bakłażana i dorzucamy do całości. smażymy kolejne 5 minut delikatnie mieszając. później dodajemy pomidory, doprowadzamy do wrzenia i dusimy warzywa ok. 10 minut aż nabiorą odpowiedniej miękkości. jeśli wolimy je bardziej chrupiące to czas duszenia można skrócić, jeśli wolimy bardziej miękkie to można do wydłużyć na bardzo wolnym ogniu do ok. 15-20 minut bardzo delikatnie mieszając. następnie doprawiamy całość solą, pieprzem oraz octem balsamicznym, który wydobędzie smak pomidorów. całość jeszcze raz mieszamy, podgrzewamy i podajemy jako dodatek do głównego dania. smacznego!

IMG_6135 IMG_6146 IMG_6149 IMG_6153 IMG_6158 IMG_6164 IMG_6166 IMG_6173 IMG_6178 IMG_6188 IMG_6189 IMG_6195 IMG_6197 IMG_6202 IMG_6205 IMG_6207 IMG_6211 IMG_6216 IMG_6218 IMG_6222 IMG_6227 IMG_6233 IMG_6241 IMG_6255 IMG_6248

Leave a Reply