karczek wieprzowy z jabłkami

składniki:

2 duże kotlety z karczku z kością
(bądź 4 mniejsze ze schabu)
2-3 dużę ząbki czosnku
2-3 twarde jabłka
2 łyżki świeżej, bądź zasuszonej szałwi
2 kosteczki masła
4 łyżki brązowego cukru
2 łyżki wody
szkładnka cydru (lub butelka 330ml)
2-3łyżki śmietany (opcjonalnie do sosu)
sól, pieprz

przygotowanie:

zaczynamy od wyjęcia żeliwnego garnka, bądź innego dowolnego z grubym dnem. obieramy ząbki czosnku i przekrawamy je na pół. można również zgnieść je i wrzucić w całości do garnka. dodajemy oliwę oraz kruszymy kilka listków szałwii. podgrzewamy całość, aby wydobyć aromaty, a w międzyczasie płuczemy mięso w zimnej wodzie i dokładnie osuszamy. przyprawiamy solą i pieprzem i niezwłocznie układamy na mocno rozgrzanym tłuszczu. smażymy po 3-4 minuty z każdej strony, aż się zrumieni, a następnie podlewamy cydrem. dodajemy najpierw część, odprowujemy delikatnie i dodajemy pozostałą część oraz pozostałą szałwię. dusimy pod przykryciem na bardzo wolnym ogniu przez jakąś godzinkę, aż mięso stanie się mięciutkie. w tym czasie przygotowujemy jabłka. obieramy je i wycinamy gniazda nasienne. kroimy na ósemki i odstawiamy na bok. na patelni rozgrzewamy masło z cukrem oraz 2 łyżkami wody. do takiego karmelu dodajemy jabłka i smażymy do miękkości delikatnie je przewracając przez jakieś 10-15 minut. następnie dodajemy je do mięso, które warto odwrócić na drugą stronę. dusimy całość przez kolejne kilka minut. podajemy z dowolnymi dodatkami od makaronu papardelle poprzez pyszne kasze. po wyjęciu mięsa warto dodać śmietankę i zagęścić sos. dzięki temu stanie się pyszny, kremowo słodki. smacznego!

IMG_7314 IMG_7324 IMG_7331 IMG_7341 IMG_7350 IMG_7356 IMG_7373 IMG_7377 IMG_7399 IMG_7425 IMG_7427 IMG_7435 IMG_7358 IMG_7365 IMG_7368 IMG_7381 IMG_7389 IMG_7394 IMG_7404 IMG_7432 IMG_7445 IMG_7455 IMG_7478 IMG_7495

Leave a Reply