konfitura z rabarbaru

    składniki:

    1,2kg rabarbaru
    1kg cukru żęlującego 1:1
    1 cytryna
    5-6cm korzeń imbiru
    50-100g kandyzowanego imbiru, bądź skórki pomarańczowej

    przygotowanie:

    rabarbar oczyszczamy, odcinamy końcówki i dokładnie myjemy. osuszamy i siekamy w kawałki wielkości kilku centymetrów, niezbyt dokładnie. odmierzamy ok. 1kg i wsypujemy do dużej miski, bądź np. woka w którym ja gotowałem swoją konfiurę. dodajemy cukier żelujący i ścieramy skórkę z wyparzonej uprzednio cytryny. wyciskamy sok, a następnie dodajemy wszystko do woka. wsypujemy kandyzowane owoce i zabieramy się do obierania imbiru. najwygodniej zrobić to łyżeczką do herbaty, dzięki czemu cała skórka dokładnie zejdzie bez skrawania miąższu. oczyszczony korzeń ścieramy na drobnej tarce i dodajemy do całości. wszystko dokładnie mieszamy i zostawiamy na jakies 2h mieszając co jakiś czas. gdy rabarbar puści soki stawiamy na gaz i podrzewamy do rozpuszczenia cukru mieszając co chwilę. gdy cukier się rozpuści gotujemy przez kolejne 15 minut, aż do zmięknięcia rabarbaru, następnie część rozgniatamy delikatnie łyżką, a w międzyczasie wyparzamy słoiki. można zrobić test na zimnym spodeczku czy konfitura będzie odpowiednio tężała. jesli po kilku chwilach zastygnie to można konfiturę rozlewać do słoików i wekować. jeśli planujemy ją dłużej przechowywać to warto słoki zapasteryzować w gorącej wodzie przez 10-15 minut, bądź nagrzanym piekarniku. smacznego!

    Leave a Reply