korzenne powidła śliwkowe

składniki:

2,5 kg śliwek węgierek
(najlepiej lekko podeschniętych, po pierwszych przymrozkach)
200g cukru
2 kawałki kory cynamonu
6-10 goździków
(lub kardamon, według preferencji)

przygotowanie:

w powidłach najważniejszy jest czas. warto ich smażenie zaplanować na przynajmniej dwa wieczory. śliwki kupujemy najlepiej późną jesienią, gdy już zaczynają lekko podsychać na drzewach. dzięki temu będą super słodkie i względnie szybko uda się je zesmażyć. śliwki najpierw dokładnie myjemy, a później je drylujemy. gotowe połówki wkładamy do garnka o dużej powierzchni i grubym dnie. wstawiamy na dość duży ogień, przykrywamy i podgrzewamy przez ok. 20 minut. w tym czasie śliwki puszczą dość dużo soków i stanie się delikatnie czerwone. zdejmujemy pokrywkę, ogień zmniejszamy do minimum i powoli smażymy. po pierwszej godzinie uda nam się odparować część nadmiarowej wody, a później śliwki zaczną gęstnieć. pierwszego dnia smażymy je ok. 4-5 godzin, zależnie od tego jak dużo wody mają w sobie. na koniec dnia powinny być już lekko gęste i przyjemnie brązowe. przykrywamy i odstawiamy na następny dzień.

drugiego dnia zaczynamy od spróbowania śliwek i jeśli są bardzo słodkie to praktycznie nie ma w ogóle potrzeby dodawania cukru. jeśli chcemy je dłużej przechowywać przez całą zimę to warto dodać przynajmniej kubek cukru dla lepszej konserwacji. goździki rozgniatamy w moździerzu i dodajemy razem z cukrem oraz laskami cynamonu. mieszamy i dalej podgrzewamy. teraz śliwki trzeba dość często mieszać, gdyż bardzo łatwo przywierają do dna. kiedy staną się gęste i brązowe to znak, że są gotowe. jeśli były mocno dojrzałe to powinno nam się uda to bardzo szybko. gotowe powidła wkładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy i chowamy na zimę... albo zjadamy od razu :) smacznego!

IMG_6167 IMG_6175 IMG_6192 IMG_6195 IMG_6209 IMG_6217 IMG_6237 IMG_6223 IMG_6233 IMG_6239 IMG_6245 IMG_6252 IMG_6258 IMG_6269

3 Comments

  1. polecane strony
    November 12, 2013

    W wolnym czasie z chęcią przeglądam tą stronkę!

    Reply
  2. polecane strony
    March 14, 2014

    Bardzo ciekawa strona, życzę wielu wejść na stronę.

    Reply
  3. dodaj darmowy anons
    April 20, 2014

    Naprawdę rewelacyjna strona.

    Reply

Leave a Reply