krem cytrynowy [lemon curd]

składniki:

3 żółtka
4 łyżki masła (ok. 60g)
1/2 kubka cukru (ok. 120g)
1/4 kubka soku z cytryny (ok. 60ml)
1 łyżka otartej skórki z cytryny

przygotowanie:

zaczynamy od zagotowania wody i sparzenia cytryn. powinny wystarczy dwie dość duże, bądź trzy mniejsze. sparzone cytryny osuszamy i ocieramy skórkę, bądź robimy zesty nożykiem. następnie przekrawamy cytryny i wyciskamy sok. odmierzamy ok. 1/4 kubka i odstawiamy na bok. rozbijamy jajka i oddzielamy żółtka od białek. w niedużym rondelku umieszczamy cukier, żółtka, sok z cytryny oraz otartą skórkę. całość mieszamy i stawiamy na małym gazie ciągle mieszając. delikatnie podgrzewamy, a następnie dodajemy posiekane w kosteczki masło. rozpuszczamy na wolnym ogniu i podgrzewamy ciągle mieszając. gotujemy ok. 10 minut na wolnym ogniu. staramy się krem przede wszystkim powoli podgrzewać ciągle mieszając, aby nie utworzyły się grudki. gdy zauważymy, że krem zaczyna lekko gęstnieć zestawiamy go z ognia i przecieramy przez sitko, aby pozbyć się skórki, oraz ewentualnych grudek czy ściętych pozostałości po białku jajka. przetarty krem ma gładką konsystencję i przyjemny żółty kolor. wstawiamy go do lodówki w zamkniętym słoiczku i używamy wedle upodobań. gdzie go używać? począwszy od bagietki do śniadania skończywszy na ciastach i deserach. a już niebawem pojawi się przykład na jego użycie. smacznego!

IMG_9011 IMG_9023 IMG_9031 IMG_9039 IMG_9048 IMG_9051 IMG_9057 IMG_9065 IMG_9072 IMG_9079 IMG_9090 IMG_9094 IMG_9104 IMG_9118 IMG_9125 IMG_9135

Leave a Reply