krem z białych szparagów z szynką parmeńską

składniki:

pęczek białych szparagów
pół średniej wielkości cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 kubeczka śmietanki
2 szklanki bulionu drobiowego
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz
6 plastrów szynki parmeńskiej
2-3 gałązki rozmarynu

przygotowanie:

do dużego garnka wrzucamy łyżkę masła oraz wlewamy odrobinę oliwy. obieramy czosnek i kroimy go w plasterki, wrzucamy do garnka. obieramy cebulę i połowę kroimy w plastry, również dorzucamy do garnka i wstawiamy na mały ogień. podgrzewamy i doprowadzamy cebulkę i czosnek do miękkości, uważając, aby nic nie przypalić, dodajemy rozmaryn oraz po chwili bulion. w międzyczasie przygotowujemy szparagi. zdrewniałe końcówki należy odłamać, a następnie obieraczką do warzyw obrać skórkę. następnie szparagi kroimy w kawałki i wrzucamy do garnka. następnie gotujemy na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, około 15-20 minut. wszystko blendujemy na gładką masę i przepuszczamy przez dość drobne sitko, dodajemy śmietankę i doprawiamy. na patelni podsmażamy szynkę parmeńską, a zupę przelewamy do miseczek. dodajemy szynkę, rozmaryn do dekoracji i podajemy. smacznego!

IMG_8435 IMG_8475 IMG_8476 IMG_8491 IMG_8492

Leave a Reply