krem z białych szparagów

składniki:

pęczek białych szparagów
pół średniej wielkości cebuli
2 ząbki czosnku
szklanka mleka
szklanka bulionu drobiowego
1 łyżka masła
oliwa z oliwek
sól, pieprz
groszek ptysiowy

przygotowanie:

do dużego garnka wrzucamy łyżkę masła oraz wlewamy odrobinę oliwy. obieramy czosnek i kroimy go w plasterki, wrzucamy do garnka. obieramy cebulę i połowę kroimy w plastry, również dorzucamy do garnka i wstawiamy na mały ogień. podgrzewamy i doprowadzamy cebulkę i czosnek do miękkości, uważając, aby nic nie przypalić. w międzyczasie przygotowujemy szparagi. zdrewniałe końcówki należy odłamać, a następnie obieraczką do warzyw obrać skórkę. następnie szparagi kroimy w kilkucentymetrowe kawałki i wrzucamy do miseczki. zostawiamy obok kilka najładniejszych główek, które rozkraiwujemy na pół i gotujemy na parze nad bulionem w późniejszym czasie - posłużą nam one do dekoracji. pokrojone szparagi wrzucamy do garnka z cebulką i czosnkiem, podgrzewamy razem przez chwilę, a następnie dolewamy bulion oraz mleko. gotujemy na wolnym ogniu, aż szparagi będą miękkie, około 15-20 minut. następnie wszystko blendujemy na gładką masę i przepuszczamy przez dość drobne sitko. jest to bardzo ważne, aby nie zostały nam w kremie twarde kawałki łodyg, bądź skórki. tak przecedzony krem doprawiamy solą i pieprzem, a następnie przelewamy do miseczek. dodajemy groszek ptysiowy i dekorujemy ugotowanymi na parze główkami szparagów oraz oliwą i zielonymi listkami, np. estragonu. smacznego!

3 Comments

  1. marketing internetowy
    October 21, 2013

    Podoba mi się tutaj, super stronka. Pozdrawiam

    Reply
    • plejn.pl
      October 22, 2013

      cieszę się! 🙂

      Reply
  2. dodaj ogloszenie
    April 17, 2014

    Całkiem fajny design:) Pozdrawiam serdecznie

    Reply

Leave a Reply