krem z topinamburu

składniki:

60 dkg topinamburu
1 ziemniak
1 cebulka
700 ml bulionu warzywnego (może byc z kostki w szybkiej wersji)
sól, czarny pieprz, gałka muszkatołowa
oliwa z oliwek
garść orzechów laskowych
pieczywo

przygotowanie:

topinambur jest bardzo wdzięcznym warzywem o wielu zastosowaniach. niestety bardzo ciężko go dostać w naszych sklepach, ale jeśli tylko uda Wam się go dorwać to gorąco polecam za jego przyjemny orzechowy smak, ale też duże podobieństwo w smaku do karczochów. przygotowanie zupy nie zajmuje zbyt dużo czasu. przygotowanie zaczynamy od obrania cebuli i posiekania jej w talarki. następnie wrzucamy do rondla i szlimy z odrobiną oliwy. w międzyczasie obieramy ziemniaka, kroimy w kosteczkę i dodajemy do cebulki. dodajemy sól, młotkowany pieprz, gałkę muszkatołową i mieszamy. następnie obieramy topinambur - ta czynność może zająć trochę czasu, ale powinniśmy dać radę. niestety kłącza są nieduże i trwa to kilka chwil. topinambur rozdrabniamy i dodajemy do rondla. podgrzewamy chwilę całość z oliwą, a następnie dolewamy bulion. gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut, a następnie miksujemy. doprawiamy do smaku przyprawami. orzechy siekamy i podsmażamy na suchej patelni, bądź z odrobiną oliwy. podajemy gorącą zupę z pieczywem posypaną orzechami i czarnym pieprzem. można dodatkowo skropić odrobiną oliwy. smacznego!

Leave a Reply