krem z zielonego groszku

składniki na 4 porcje:

400g mrożonego zielonego groszku
spora biała cebula
średniej wielkości ziemniak
600-700ml bulionu (użyłem kostki drobiowej)
1 łyżka masła
1 łyżka śmietanki
chleb tostowy
100g sera feta
kilka gałązek świeżej mięty
sól, młotkowany pieprz

przygotowanie:

przygotowania rozpoczynamy od cebuli, którą obieramy z łupin, a następnie siekamy w piórka, bądź na talarki, albo dowolnego kształtu fragmenty, gdyż nie ma to większego znaczenia dla zupy. wrzucamy wszystko do garnka z grubym dnem i dodajemy masło. podsmażamy chwilkę na wolnym ogniu, a w międzyczasie obieramy ziemniaka. kroimy go w kostkę, dodajemy do cebulki, przyprawiamy solą oraz dużą szczyptą czarnego pieprzu. dodajemy mrożony groszek i odstawiamy na ogień. wszystko delikatnie podsmażamy, aby pokryło się masłem, a następnie dolewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia. gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 minut i dodajemy śmietankę oraz listki mięty. wszystko blendujemy na gładki krem i odstawiamy na bok. chleb tostowy podpiekamy w tosterze i kroimy w grubą kostkę. do miseczek wkładamy pokrojony chleb, pokruszony ser oraz kilka listków mięty. wszystko zalewamy zupą oraz skrapiamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek. można dodatkowo posypać czarnym pieprzem. smacznego!

Leave a Reply