kremowy makaron ze szparagami

składniki:

pierś z kurczaka
pół pęczka szparagów
100g makaronu penne
1 duża łyżka kremowego serka śmietankowego
1 duża łyżka gęstej śmietany
kawałek twardego sera, np. parmezanu
2 ząbki czosnku
kawałek masła
kilka gałązek tymianku
oliwa z oliwek
sól, pieprz, płatki chilli
cytryna

przygotowanie:

zaczynamy od umycia kurczaka w zimnej wodzie i osuszeniu go. następnie na patelni rozgrzewamy masło z oliwą, aby nam się nie paliło, dodajemy czosnek, płatki chilli oraz gałązki tymianku. następnie wkładamy kurczaka i całość zaczynamy smażyć. po chwili najlepiej wyjąć na bok czosnek i tymianek, aby nam się nie spaliły i dodać ponownie pod koniec smażenia. w tym czasie gotujemy wodę na makaron i przygotowujemy szparagi. oczyszczamy je, odkrawamy twarde końce i obieraczką delikatnie obieramy. przekrawamy na pół i dodajemy do gotującego się makaronu jakieś 5 minut przed końcem jego gotowania. kurczaka smażymy przez kilka minut, aż zetnie się mięso. jak tylko przestanie być surowe dodajemy na powrót czosnek i zioła, oraz serek, śmietankę i całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną soku z cytryny. dolewamy odrobinę wody z gotowania makaronu i mieszamy, aż powstanie delikatny, kremowy sos. następnie dodajemy ugotowany makaron i szparagi, starty parmezan i delikatnie mieszamy. smacznego!

IMG_8086 IMG_8088 IMG_8107 IMG_8111 IMG_8127 IMG_8173

Leave a Reply