kremowy sernik

składniki na spód:

65g miękkiego masła
2/3 ciemnej czekolady (ok. 65g)
2 łyżki mleka
1 jajko
40 mąki (2 łyżki)
50g cukru (2,5 łyżki)

przygotowanie:

masło utrzeć z cukrem na gładką masę. następnie wbić żółtko i utrzeć na jednolitą masę. w międzyczasie rozpuścić czekoladę z dwiema łyżkami mleka w kąpieli wodnej, bądź w mikrofalówce, co jest najwygodniejszą opcją. w mikrofali należy ustawić małe natężenie i rozpuszczać przez 15-20 sekund, następnie zamieszać całość i powtarzać do pełnego rozpuszczenia czekolady na gładką masę. odstawić na bok i pozwolić lekko przestygnąć, a obok ubić pozostałe białko z jajka na gładką masę. następnie do masła i jajka należy dodać rozpuszczoną czekoladę i delikatnie połączyć, dodać mąkę i również wymieszać na gładką masę. na końcu dodać białko z jajka i delikatnie połączyć szpatulką. wylać na dno natłuszczonej tortownicy wielkości 22-24cm. wstawić do nagrzanego piekarnika i podpiec przez ok. 6-7 minut w temperaturze 180C. następnie wyjąć i przestudzić oraz przygotować masę serową.

składniki na masę:

800g mielonego sera białego
200g śmietany, może być 18%
200g cukru
3 jajka
opakowanie budyniu waniliowego
laska wanilii, bądź łyżeczka ekstraktu waniliowego

przygotowanie:

ser wrzucić do dużej miski, dodać cukier i utrzeć na gładką masę. następnie dodać jajka, każde po kolei i połączyć na gładki krem po każdym jajku. następnie dodać śmietankę oraz budyń i również dokładnie wymieszać. rozciąć laskę wanilii na pół, wyskrobać pestki i dodać je do sera. rozprowadzić mikserem w masie, a następnie wylać na podpieczony spód. wstawić do piekarnika i piec ok. 60 minut w temperaturze 175C. po tym czasie zostawić do wystudzenia na kolejną godzinę w piekarniku, a następnie wyjąć na kratkę i studzić kolejną godzinę, dwie. ciasto schłodzić w lodówce i później udekorować.

składniki na krem:

100g cukru pudru
60g serka śmietankowego
30g masła

przygotowanie:

najpierw utrzeć masło z cukrem pudrem. gdy otrzymamy jednolitą gładką masę należy dodać serek śmietankowy i dalej ucierać aż masa stanie się lśniąca i puszysta. powinna znacząco zyskać objętości. truskawki pokroić na połówki i ćwiartki. ciasto udekorować krem, następnie truskawkami i przechowywać w lodówce. podawać z owocami i ewentualnie dodatkowym sosem. smacznego!


Leave a Reply