kurczak masala

składniki na marynatę:

1kg udek z kurczaka
kubeczek jogurtu naturalnego
1/2 łyżeczki soli
2-3 ząbki czosnku
2-3cm korzenia imbiru
1 łyżeczka nasion kolendry
1 łyżeczka nasion kminu
1/2 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczka kurkumy

składniki na sos:
1 duża cebulka
1 czerwona papryka
kilka orzeszków nerkowca
łyżka masła
1/3 kubka śmietanki
ząbek czosnku
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
oliwa z oliwek
1 duża łyżka przyprawy tikka masala
1/2 łyżeczki soli

przygotowanie:

zaczynamy od dokładnego umycia kurczaka w zimnej wodzie oraz osuszenia go w papierowych ręcznikach. następnie ostrym nożem ściągamy skórę i luzujemy kurczaka, bądź odkrawamy mięso od kości. nie jest to łatwe zadanie, i muszę przyznać, że jeśli uda nam się kupić mięso z udek bez kości to najlepiej je bez zastanowienia kupić. dlaczego używamy udek? bo są bardziej soczyste i mają więcej smaku, ale można też użyć innego dowolnego mięsa. następnie fileciki umieszczamy w misce i przygotowujemy pastę do marynaty. najlepiej utrzeć wszystkie zioła (kolendra, kumin, papryka,kurkuma) w moździerzu po uprzednim ich krótki uprażeniu na patelni. następnie dodajemy czosnek i obrany imbir i wszystko rozcieramy na dość gładką pastę. dodajemy do kurczaka, zalewamy jogurtem i dokładnie mieszamy. odstawiamy na przynajmniej 30 minut do lodówki, a najlepiej, gdyby udało się odstawić na kilka godzin nawet. w międzyczasie opiekamy dokładnie paprykę nad palnikiem gazowym i wrzucamy do szczelnego woreczka. pozwoli nam to z łatwością zdjąć skórkę z papryki. można ją również upiec w piekarniku, lecz zajmuje to dużo więcej czasu. po kilku minutach wyjmujemy paprykę z woreczka, oczyszczamy i kroimy w drobniejsze kawałki. czosnek oraz cebulkę obieramy i kroimy w mniejsze kawalki. wrzucamy do garnka z odrobiną oliwy i dusimy przez kilka minut aż zmiękną. dodajemy paprykę oraz orzeszki nerkowca i dalej dusimy. można dodać odrobinę wody i ją dokładnie odparować. dzięki temu cebulka zmięknie dużo szybciej niż normalnie. następnie odstawiamy całość na bok, chwilkę studzimy i dokładnie blendujemy z odrobiną wody. na drugiej patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy oraz podgrzewamy przyprawę masala, dodajemy następnie naszą zmiksowaną bazę sosy, podgrzewamy, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy, śmietankę oraz doprawiamy solą. dodajemy kawałeczek masła i wszystko dokładnie łączymy w gładki sos. w tym czasie rozgrzewamy kolejną patelnię i smażymy naszego zamarynowanego uprzednio kurczaka. nie należy się obawiać, że jogurt się zważy - praktycznie na pewno tak się stanie! ale nie przeszkadza to w żadnym wypadku w dalszych przygotowaniach. kurczaka chwilę dusimy, a następnie łączymy całość z bazą sosu. dokładnie podgrzewamy całość pozwalając aż wszystkie aromaty się połączą. podajemy z chlebkami naan, ryżem oraz listkami kolendry lub pietruszki. smacznego!

IMG_7808 IMG_7817 IMG_7823 IMG_7828 IMG_7834 IMG_7837 IMG_7839 IMG_7842 IMG_7848 IMG_7856 IMG_7863 IMG_7869 IMG_7874 IMG_7877 IMG_7881 IMG_7882 IMG_7888 IMG_7891 IMG_7894 IMG_7897 IMG_7902 IMG_7907 IMG_7916 IMG_7918 IMG_7931 IMG_7933 IMG_7943 IMG_7945 IMG_7929 IMG_7938 IMG_7953 IMG_7960

Leave a Reply