kurczak tikka

składniki:

6 udek z kurczaka, tylko górne części
2 cytryny
100g jogurtu greckiego
pół pęczka kolendry
3-4cm kawałek imbiru
2-3 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
3 łyżeczki gotowej przyprawy Tandoori

(bądź ucieramy dokładnie poniższe składniki: 1 łyżeczka pieprzu czarnego, 1/2 łyżeczki nasion kminku, 1 łyżeczka nasion kolendry, 4-5cm kawałek cynamonu, 1 łyżeczka pieprzy cayenne, 1 łyżeczka słodkiej papryki)

przygotowanie:

zaczynamy od marynaty. w tym celu do dużej miski wsypujemy przyprawy Tandoori oraz łyżeczkę soli. dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrany i stary imbir. wlewamy jogurt, dodajemy posiekaną, bądź pociętą kolendrę. dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. kurczaka płuczemy w zimnej wodzie, dokładnie osuszamy i zdejmujemy z każdego skórę. następnie robimy 2-3 nacięcia w mięsie i wkładamy do miseczki. skrapiamy sokiem z połowy cytryny i dokładnie mieszamy. następnie dodajemy kurczaka do naszej marynaty i łączymy dokładnie oblepiając mięso. foliujemy i marynujemy przez kilka godzin, a nawet przez całą noc. następnie rozgrzewamy piekarnik, kurczaka nadziewamy na szpadki, bądź układamy na blasze i pieczemy. zapiekamy ok. 30-40 minut doprowadzając skórkę do złocistej barwy. najlepiej przenieść kurczaka pod górną grzałkę na jakieś 5-10 ostatnich minut pieczenia. podajemy gorącego z ćwiartkami cytryny, ryżem, bądź plackami naan. smacznego!

Leave a Reply