kurczak w glazurze

składniki:

duża podwójna pierś z kurczaka
2-3 ząbki czosnku
5 cm korzenia imbiru
1 łyżka brązowego cukru, najlepiej muscovado
2 łyżki ketchupu
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
sól, czarny pieprz
oliwa z oliwek
garść kolendry

przygotowanie:

zaczynamy od obrania ząbków czosnku, przekrojenia ich na pół i podsmażenia na wolnym ogniu na oliwie. następnie płuczemy kurczaka w zimnej wodzie, a następnie dokładnie go osuszamy. oprószamy go solą oraz pieprzem i wkładamy na patelnię. obsmażamy na mocnym ogniu z obydwu stron. w tym czasie przygotowujemy glazurę. ścieramy imbir, dodajemy do miseczki ok. 1 łyżkę wraz z sokiem. dodajemy ketchup, cukier, sos sojowy, oraz odrobinę oliwy. dokładnie mieszamy i odstawiamy na chwilę na bok. w tym czasie kurczaka przekładamy do brytfanki żaroodpornej i polewamy dokładnie naszą glazurą. wstawiamy do piekarnika i zapiekamy ok. 10-15 minut. kurczak będzie po tym czasie wciąż bardzo soczysty, a glazura powinna się delikatnie ściąć. wyjmujemy kurczaka, dajemy mu dosłownie 2-3 minuty, aby mięso odpoczęło i kroimy w plastry. podajemy ze świeżą kolendrą i ulubionymi dodatkami. idealny z sypkim jaśminowym ryżem. smacznego!

IMG_0419 IMG_0014 IMG_0432 IMG_0439 IMG_0444 IMG_0457 IMG_0470 IMG_0451 IMG_0452 IMG_0465 IMG_0466 IMG_0475 IMG_0480 IMG_0489 IMG_0495 IMG_0500

Leave a Reply