łosoś w czerwonym curry

składniki:

2 filety łososia (lub dwa dzwonki)
200g zielonej fasolki
pól pęczka kolendry
1 limonka
2 łyżeczki czerwonej pasty curry
400ml mleka kokosowego (puszka)
łyżka sosu rybnego (bądź sojowego)

przygotowanie:

zaczynamy od oczyszczenia zielonej fasolki. odcinamy końcówki, płuczemy, a następnie blanszujemy przez jakieś 5-7 minut. następnie osączamy i umieszczamy w kąpieli w lodowatej wodzie, aby zachować ładny zielony kolor, odstawiamy na bok. na głębokiej patelni umieszczamy pastę curry oraz kilka łyżek mleka kokosowego, podgrzewamy przez minutę, a następnie dolewamy pozostałą część mleka. doprowadzamy do wrzenia, a następnie umieszczamy w sosie łososia i gotujemy razem przez kolejne 7 minut przekręcając go raz podczas gotowania. następnie dodajemy fasolę, całość przyprawiamy sokiem z limonki, sosem rybnym oraz posiekaną kolendrę. całość delikatnie mieszamy, podgrzewamy i serwujemy z ryżem i dodatkową ćwiartką limonki. smacznego!

Leave a Reply