makaron z bobem

    składniki:

    150g gotowego makaronu, np. casarece
    400-500g bobu
    pół serka ricotta
    2-3 ząbki czosnku
    kilka gałązek mięty, bądź kolendry
    oliwa z oliwek
    sól, pieprz
    cytryna

    przygotowanie:

    zaczynamy od ugotowania bobu. płuczemy go, a następnie wrzucamy do garnka z wrzącą wodą z łyżeczką soli. gotujemy ok. 5-7 minut, a następnie odcedzamy. przepłukujemy zimną wodą, dzięki czemu zachowa ładniejszy zielony kolor i będzie go łatwiej obrać. niezwłocznie łuskamy całość i odstawiamy na bok. na patelnie przeciskamy czosnek, bądź siekamy drobniutko. dodajemy porządny chlust oliwy z oliwek i podgrzewamy razem przez kilka chwil. dodajemy bób i widelcem rozgniatamy około połowy. całość dokładnie mieszamy, dzięki czemu będziemy mieli częściowo pastę i większe nasionka dla lepszego smaku. przyprawiamy solą, pieprzem oraz skrapiamy sokiem z 1/3 cytryny. gotujemy makaron i ugotowany wysypujemy na patelnię. łączymy dokładnie z naszą pastą z bobu, następnie rozkruszamy na wierzchu ser oraz dodajemy listki mięty. podajemy z cząstką cytryny oraz dodatkową oliwą. smacznego!

    Leave a Reply