makaron z cieciorką

składniki:

filet z kurczaka
średnia cukinia
duża garść szpinaku
kubek cieciorki, nieduża puszka
200g makaronu
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
papryczka chilli, lub pół łyżeczki gotowej ostrej pasty
sól, pieprz

przygotowanie:

rozpoczynamy od umycia i oczyszczenia fileta z kurczaka. następnie osuszamy go dokładnie papierowym ręcznikiem, oprószamy solą, pieprzem i wrzucamy na rozgrzaną oliwę na patelni grillowej, można użyć też zwykłej patelni. w tym czasie myjemy cukinie, kroimy w talarki, a następnie na połówki. po ugrillowaniu kurczaka, gdy całość mięsa się zetnie i nie będziemy wyczuwać elastycznej konsystencji (oznacza surowe mięso w środku) zdejmuje kurczaka z patelni i owijamy w folię aluminiową, aby odpoczął. następnie na patelni grillujemy cukinie z obydwu stron z dodatkiem oliwy, soli i pierzu. dodajemy cieciorkę, posiekany czosnek, pastę chilli i całość podgrzewamy delikatnie. następnie kroimy kurczaka z paseczki, dodajemy na patelnie. w międzyczasie płuczemy szpinak, dodajemy do całość i podsypujemy świeżo ugotowanym makaronem. całość dokładnie mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody, aby szpinak szybciej zmiękł oraz odrobiną oliwy, aby całość nie była zbyt sucha. doprawiamy w miarę potrzeb świeżo mielonym czarnym pieprzem, solą i podajemy. smacznego!

IMG_2798 IMG_2805 IMG_2829 IMG_2814 IMG_2820 IMG_2823 IMG_2833 IMG_2861 IMG_2846 IMG_2847 IMG_2856 IMG_2863 IMG_2871 IMG_2877 IMG_2879 IMG_2882 IMG_2885 IMG_2893 IMG_2835 IMG_2897 IMG_2900 IMG_2921

Leave a Reply