makaron z dynią

składniki:

pół średniej wielkości dynii (ok. 700g dyni Hokkaido, lub 1kg ze skórą)
200g dowolnego makaronu
2-3 gałązki szałwi
2-3 łyżki śmietanki
2-3 łyżki masła
2-3 szalotki
50-70g twardego sera (np. Pecorino)
150ml wody
sól, czarny mielony pieprz,
gałka muszkatołowa

przygotowanie:

najpierw wyjmujemy dużą patelnię, bądź woka. ja akurat użyłem woka, gdyż łatwiej będzie w nim dusić dynię. wrzucamy do niego masło i siekamy cebulki. wszystko dusimy na małym ogniu, a następnie dorzucamy niedbale posiekaną większość szałwii. chwilkę przesmażamy, a w międzyczasie oczyszczamy dynię. jeśli jest to Hokkaido (nieduże, intensywnie pomarańczowe, z cienką skórką) to wyjmujemy środek z pestkami i kroimy w drobniejsze cząstki. jeśli używamy innego typu dyni, należy ją dodatkowo obrać ze skórki, gdyż zazwyczaj mają one zbyt grubą skórę, nienadającą się do jedzenia. wszystko wrzucamy do woka, dodajemy 150-200ml wody i dusimy przez 20-25 minut do miękkości na wolnym ogniu. w międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z przepisem, a następnie do dyni dodajemy śmietankę, parmezan, oraz kilka dodatkowych listków szałwii. wszystko doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku i podajemy z makaronem. najpierw mieszamy wszystko razem z woku, a następnie wykładamy na talerze i podajemy z listkami parmezanu oraz szałwii. smacznego!


2 Comments

  1. Agnieszka
    October 12, 2013

    Rewelacja… Pyszne dane i szybkie przygotowanie. Moi znajomi najpierw sie zajadali tył co maja na talerzach, pózniej wylizywali talerz a na końcu zapytali czy dostaną dokładkę! Dzięki

    Reply
    • plejn.pl
      October 14, 2013

      bardzo mnie to cieszy!

      Reply

Leave a Reply