muffiny czekoladowe

składniki na 12 muffinów:

220g cukru
140g mąki
20g kakao (ok. 3 łyżek)
1/2 kostki masła
1 jajko
160ml mleka
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
pół tabliczki czekolady

przygotowanie:

w małej misce połączyć sypkie składniki, tj. mąkę, kakao, proszek do pieczenia, sodę oraz sól. do dużej miski wsypać cukier i dołożyć masło. na wolnych obrotach połączyć na gładką masę, a następnie wbić jajko. wszystko wymieszać na puszystą masę i dolać mleko. następnie miksować przez chwilę, nie należy bać się, że wszystko delikatnie się zważy, później gładko się rozmiesza z pozostałymi składnikami i tak. suche składniki dosypywać powoli do miski z maślaną mieszanka i połączyć na gładką masę. następnie nakładać łyżką do foremek na muffinki i przykryć na wierzchu kawałkiem czekolady.jeśli masa jest gęsta można ukryć czekoladę w środku muffina :) włożyć do pieca i zostawić w temperaturze 200C na 15 minut. sprawdzić patyczkiem czy są wypieczone i wyjąć, gdy nic nie klei się do patyczka. przygotować lukier tak jak poniżej:

składniki na dwie porcje, na 24 muffiny:

120g kremowego serka
200g cukru pudru
60g miękkiego masła
garść orzechów

przygotowanie:

zmiksować na wolnych obrotach masło z cukrem na gładką i puszystą masę. dodać serek i miksować, starając się wbić jak najwięcej powietrza. wyciskać z woreczka na przestudzone muffiny. udekorować orzeszkami. smacznego!

Leave a Reply