muffiny truskawkowe

    składniki:

    trochę więcej niż kubek mąki (ok. 150g)
    1/3 szklanki cukru (3-4 czubate łyżki)
    pół łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta sody oczyszczonej
    szczypta soli
    jedno duże jajko
    1/4 szklanki oleju
    1/2 kubka mleka
    kubek truskawek

    składniki na kruszonkę:

    75-100g migdałów w płatkach,
    20 g miękkiego masła (1 duża łyżka)
    1 czubata łyżka cukru
    (jeśli lubimy bardziej słodką kruszonkę warto dać 2 łyżki cukru)

    przygotowanie:

    zaczynamy od oczyszczenia truskawek oraz wykrojenie szypułek. następnie siekamy je w ćwiartki, bądź dowolnie mniejsze kawałki. odsypujemy szklankę bez ugniatania i odstawiamy na bok. następnie przygotowujemy kruszonkę. do blendera wsypujemy płatki migdałów, delikatnie miksujemy, a następnie dodajemy masło oraz cukier. pulsacyjnie miksujemy starając się, aby nie zrobić papki z naszych składników, a jedynie równo je wymieszać. następnie zabieramy się do przygotowania ciasta. do dużej miski wsypujemy cukier oraz dodajemy jajko. miksujemy na puszystą masę, a następnie dodajemy mleko oraz olej. miksujemy razem i odstawiamy na bok. w miseczce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oraz solą. dosypujemy do płynnych składników i łączymy razem w gładkie ciasto. dodajemy truskawki i szpatułką mieszamy wszystko razem. następnie wlewamy do papierowych foremek na muffiny i posypujemy kruszonką po wierzchu. wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 30 minut i pieczemy w temperaturze ok. 190C trzymając muffiny bliżej dolnej grzałki, aby nam się równo upiekł dół i nie zostało surowe ciasto na dnie. po wyjęciu musimy je dokładnie wystudzić i podawać! najlepiej smakują z lodami waniliowym, ale też po prostu z kawą! smacznego!

    Leave a Reply