muffiny z gruszką

składniki:

250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g białego cukru
50g ciemnego cukru, np. muscovado
1 łyżeczka mielonego imbiru
150ml śmietanki
125ml oleju roślinnego
1 łyżka miodu
2 jajka
2 duże, lub 3 mniejsze gruszki (ok. 350g)

przygotowanie:

zaczynamy od przesiania mąki, proszku do pieczenia oraz 100g cukru w miseczce. delilatnie mieszamy i przystępujemy do obrania gruszek. następnie kroimy je na połówki i wydłubujemy gniazdo nasienne oraz zgrubiały rdzeń. gruszki kroimy w nierówną kostkę, ok. 5-10mm. na patelnię wsypujmy ok. 50g białego cukru. dodajemy miód oraz imbir i delikatnie podgrzewamy, można dolać jedną łyżkę wody, aby łatwiej rozpuścić cukier. następnie wrzucamy gruszki i smażymy przez chwilę, aż delikatnie zgęstnieją. odstawiamy na bok i studzimy. w innej miseczce mieszamy dokładnie śmietankę z jajkami oraz olejem roślinnym. przelewamy do suchych składników i łączymy w spójne ciasto, powinno być lekko zwarte. następnie dodajemy nasze przestudzone gruszki i łączymy w jedną całość. wykładamy do foremek rozdzielając równo na 12 części. posypujemy po wierzchu solidną porcją cukru muscovado i wstawiamy do nagrzanego do 200C piekarnika. pieczemy przez ok. 20 minut aż się ładnie zbrązowią po wierzchu. smacznego!

IMG_6652 IMG_6658 IMG_6660 IMG_6665 IMG_6667 IMG_6670 IMG_6673 IMG_6681 IMG_6687 IMG_6688 IMG_6693 IMG_6696 IMG_6701 IMG_6705 IMG_6710 IMG_6720 IMG_6725 IMG_6726 IMG_6728 IMG_6736 IMG_6737 IMG_6746 IMG_6754

2 Comments

  1. peggykombinera
    November 3, 2013

    Te babki wyglądają fantastycznie. Zakochałam się w Twojej desce do krojenia – chowaj ją przede mną!
    A stolik pójdzie do miejsca X? :))))))))

    Reply
    • plejn.pl
      November 3, 2013

      deskę ukradłem kiedyś rodzicom… ratując ja przed wyrzuceniem na śmieci… stolik pewnie cały nie pójdzie. ale blat zachowam 🙂

      Reply

Leave a Reply